Amplasarea Centralei Termice

Mural - incalzirea si prepararea apei calde de consum pentru o locuinta unifamiliala se poate asigura cu un echipament unitar care indeplineste toate functiunile unei centrale termice, inclusiv asigurarea impotriva suprapresiunilor accidentale. Acesta, folosind de regula combustibil gazos, poate fi inglobat in mobilierul de bucatarie, de obicei pe perete. El poate avea diferite puteri, cuprinse intre 24 si 35 kW sau, functionand cu o tehnologie moderna, poate ajunge la 60-90 kW.


Pardoseala - centralele care folosesc combustibil gazos pot fi amplasate insa la fel de bine si pe pardoseala. Acestea sunt mai voluminoase, atingand totodata puteri mari, de pana la 1GW. Daca centralele murale sunt de principiu proiectate pentru tiraj fortat, cele de pardoseala au nevoie de cos de evacuare, fapt ce necesita masuri suplimentare de amplasare si, evident, costuri mai mari, acestea variind in functie de putere, debit si tehnologia folosita.


Special - centralele termice pe gaz pot fi amplasate si in incaperi separate. Conform legii, aceste incaperi vor avea tamplarie obisnuita cu geamuri normale sau securizate, unde exista o priza de aer neobturabila, cu dimensiuni de 6 cm patrati pentru fiecare 1.000 kcal ai centralei, dar nu mai putin de 100 cm patrati. Volumul incaperii va trebui sa fie de minim 18 mc pentru centrala cu tiraj natural si minim 7,5 mc pentru centrala cu tiraj fortat.


Locul de amplasare al centralei depinde in aceeasi masura si de natura combustibilului utilizat. Centralele termice pe combustibil solid vor fi amplasate intr-o incapere adiacenta pentru depozitarea combustibilului la nivelul consumului zilnic si, eventual, al boilerului. Necesitatea montarii unui boiler se stabileste inca din faza de proiectare, tinand cont de numarul de radiatoare, de numarul persoanelor care locuiesc in casa si de cantitatea de apa calda folosita zilnic.


Este obligatoriu ca in incaperea prevazuta de proiectant pentru amplasarea centralei termice sa existe un circuit electric separat (din tabloul electric) prevazut cu sistem de impamantare. Este necesar, de asemenea, ca prin proiect sa se asigure posibilitatea facila de acces, astfel incat alimentarea cu combustibil sa nu se faca anevoios si pentru a fi pastrata curatenia.


Montarea acestui gen de centrala este o operatiune complexa, pretentioasa, fiind obligatorie interventia specialistilor. In incaperile in care vor fi instalate astfel de centrale sapele vor fi turnate ulterior.